Småkager med tahin

Hele maddelen af internettet synes for tiden at være ramt af begejstring over tahin-småkager. Det er der god grund til. Jeg fik selv småkagerne for første gang for mange år siden i Israel, og har aldrig selv formået at afkode, hvad det var for en særlig ingrediens, der var i de små, smuldrende lækkerbidskener. Men det er altså tahin, kan jeg nu konstatere.

Grunden til, jeg synes, du skal prøve at bage småkagerne, er de smager vildt lækkert. Det er det perfekte tilbehør til en kop te eller kaffe, og fordi kagen ikke er overvældende sød, føler man sig ikke oppustet og klistret, selvom der ryger et par stykker (eller fem) ned.

Dog skal man ikke gøre sig nogen illusioner om, der her er tale om en slankesmåkage! Ud over tahinen er der rigeligt med smør i.

En anden grund til, jeg har lavet den her til danske smagsløg modificerede tahinsmåkager er, at jeg er sikker på, du nok ikke altid får lavet din egen tahin, som jeg ellers opfordrer til, man gør HER.

Dermed er der en chance for, du har et stort glas tahin stående, som du ikke får brugt, fordi det alligevel er begrænset, hvor tit, man laver vores lækre hummus, som du kan se opskriften på HER. Den tahin, du har købt, kan du nu få brugt til småkagerne.

Det, jeg godt kan lide ved tahinsmåkagerne, er, at de smager lidt nøddeagtigt og sødt. Men da tahin er lavet af ristede sesamfrø, er nøddesmagen langt mere forfinet end den, man får med f.eks. peanutbutter. Men jeg opfordrer dig altså stadig til at lave din egen tahin, for selv elsker jeg at se de gyldne sesamfrø blive let lysebrune på panden, når de bliver ristet. Det er lidt ligesom den skønhed folk får, når de bliver langsomt solbrune på en strand (uden sammenligning i øvrigt). Men købt tahin er også helt fint.

Jeg har lavet min egen version af de her tahinsmåkager, hvor jeg bryder med et princip, jeg ellers har, om at tingene skal være enklest mulige. Jeg tilføjer nemlig brun farin til den oprindelige (åbenbart israelske) opskrift. Brun farin fremmer den varme, fine smag, som sesampastaen (altså tahinen) har og giver en ekstra nuance sødme, uden det giver følelsen af, det er så sødt, at det isner i tænderne.

Småkagerne er så lette at lave, at jeg har lavet dem sammen med min søn. Det er en rigtig god børneopgave at presse småkagerne lidt flade med en gaffel.

Som billedet til højre viser bliver småkagerne bedst, når de er cirka dobbelt så store som en 10-krone. Det vil sige, de skal rulles ud til en lille kugle og trykkes flade, så de er nogenlunde på størrelse med en 20-krone før bagning.

Det skal du bruge:

100 gram smør
1,1 deciliter sukker
2 spiseskefulde brun farin
1,1 deciliter tahin
2,5 deciliter hvedemel
En knivspids salt
1 teskefuld bagepulver

Sådan gør du:

Tag smørret ud af køleskabet, så det kan blive blødt.

Tænd ovnen på 180 grader. Put bagepapir på en bageplade.

Når smørret er blødt nok til, du kan røre i det, putter du det i en skål (eller din foodprocessor) og tilsætter sukker og brun farin. Pisk/rør i et par minutter, så massen er ensartet og hvidlig.

Tilsæt tahin og salt og rør grundigt rundt.

Rør bagepulveret ud i melet. Det er vigtigt, at bagepulveret bliver fordelt ensartet.

Rør mel/bagepulver i skålen med smør/sukker/brun farin/tahin/salt. Der skal røres et minuts tid.

Når dejen er ensartet i konsistens og farve, former du den til små kugler (kuglerne skal cirka være på størrelse med en færdig pebernød). Fordel kuglerne på bagepladen med fem centimeters afstand.

Dejen kan godt smuldre lidt. Hvis den gør det, så saml den med et forsigtigt tryk. (Hvis kanterne på de færdige småkager er for uensartet, smuldrer kagerne for nemt i kagedåsen eller mellem fingrene, når du tager dem op.)

Når alle kuglerne er fordelt på bagepladen, giver du dem et let tryk med en gaffel, så de får et fint gaffel-aftryk. De skal cirka være trekvart centimeter høje  på deres laveste punkt. Dette er en oplagt – og vigtig – børneopgave.

bag kagerne på midterste rist i ovnen i 10 – 14 minutter. Det afhænger af din ovn. Hold øje med kagerne efter 10 minutter. De skal være mørkt lysebrune.

Når kagerne er færdige, er det vigtigt, du lader dem køle af på pladen et par minutter. Derefter vipper du dem over på en bagerist, hvor de skal køle helt af, før de spises. Ellers smuldrer de bare og smager ikke igennem.

Spises efter forgodtbefindende – men smager særligt godt til en stærk kop te.

* Du kan godt lave småkagerne større. Det vigtigste er, at du sørger for, de ikke er tykkere end cirka trekvart centimeter høje inden bagning.