Mikroovn kage-i-kop med æble og kanel

Kage-i-kop har været lidt et modefænomen de seneste år. Mit køkken har fænomenet dog været udelukket fra. Jeg føler, at kager skal bages i ovnen – ikke i en kop i mikrobølgeovnen.

Når jeg alligevel er kommet med på kage-i-kop bølgen, skyldes det, at det gør et unødvendigt indhug i mit elektricitetsbudget, hver gang jeg bruger ovnen. For ikke at rutte med husholdningspengene (og naturressourcerne), bruger jeg ovnen mindst muligt.

Desuden er det simpelthen ikke ønskværdigt for mig at bage en hel ovn-kage, når det bare er mig, der er hjemme. Hvis jeg har en hel kage i huset, så spiser jeg den nemlig. Kage-i-kop er en enkel portion kage, og det er så det. Med mindre selvfølgelig man kommer til at tilberede en mere …

Noget andet, der fik mig med på kage-i-kop bølgen, er, at det kan være en god måde at få brugt en overskydende æggebomme, hvis man for eksempel har lavet kødboller.

Kage-i-kop med æble og kanel

Det skal du bruge:

2 spiseskefulde smagsneutral olie
0,33 teskefuld kanel
2 spiseskefulde brun farin
1 teskefuld almindeligt, hvidt sukker
0,5 teskefuld vanijesukker
0,5 teskefuld bagepulver
2 spiseskefulde hvedemel
1 æggeblomme
1 spiseskefuld mælk
Små stykker af frisk æble (cirka en spiseskefuld)
Eventuelt en halv spiseskefuld havregryn

Sådan gør du:

Bland olie, mælk og æggeblomme, sukker, brun farin og vaniljesukker og rør grundigt sammen.
Tilsæt mel og bagepulver og rør grundigt sammen.
Vend æblestykkerne og eventuelt havregrynene i.
Bag i mikrobølgeovnen på maks effekt i 40 sekunder. Kagen er færdig, når den er tør på toppen. Hvis ikke, den er færdig efter 40 sekunder, så bag den 10 sekunder af gangen, indtil den er færdig. Der er meget stor forskelle på mikrobølgeovne, så du må prøve dig frem 10 sekunder ad gangen.

Når kagen er færdig, skal den have lov til at stå og trække fem minutter, inden du spiser den. Du kan godt vende den ud på en tallerken inden servering, men den er ikke særligt køn. Den smager lige så godt, når du bare spiser den direkte af kruset.

Kagen skal spises med det samme, da den bliver uappetitligt stiv, hvis den står mere end et kvarters tid.

Kage-i-kop – grundopskrift

Her er en grundopskrift, der er meget mild men smager godt og som man selv kan eksperimentere med at putte ting i. For eksempel hindbærmarmelade eller frosne bær. Du kan også putte en halv teskefuld af noget fintrevet skal af en valgfri citrusfrugt i.

Det her skal du bruge:

2 spiseskefulde smør (20 gram)
0,6 deciliter hvedemel (35 gram)
2 spiseskefulde sukker
1 æggeblomme
1 spiseskefuld mælk
1  teskefuld vaniljesukker
0,5 teskefuld bagepulver

Sådan gør du:

Smelt smørret i mikrobølgeovnen i et stort krus.

Hæld sukkeret i smørret og rør grundigt sammen.
Tilsæt æggeblommen og rør grundigt rundt.
Tilsæt mælken og rør grundigt rundt.
Tilsæt vaniljesukkeret og rør grundigt rundt.
Tilsæt mel og bagepulver og rør grundigt rundt.

Bag i mikrobølgeovnen på maks temperatur i 30 sekunder. Kagen er færdig, når den er tør på toppen. Hvis ikke, den er færdig efter 30 sekunder, så bag den 10 sekunder af gangen, indtil den er færdig. Pas på med at give kagen for meget – så kommer der en forstenet, uspiselig, branket kerne og bund i den.

Forklaring til billedet:

Til venstre ses æblekagen, hvor den netop er kommet ud af mikrobølgeovnen. Den er ‘tør’ på toppen og kan spises direkte af kruset eller koppen.

Til højre er kagen skrabet ud af koppen og serveret på en tallerken. Den er ikke køn, men den smager godt.