Frosne rester = hjemmelavede færdigretter

En af de helt store udfordringer, når man står i spidsen for en husstand med en til halvanden, er, at de fleste madvarer kun kan indkøbes i større mængder.

Selv standartvægten på 500 gram hakket kød er for megen til halvanden person. 250 gram kød til halvanden person er efter min erfaring nok. Hvis man spiser det hele, bare fordi det er der, bliver man over tid overvægtig.

Det, der typisk sker, hvis man for eksempel køber et helt kilo hakket oksekød på tilbud, er så bare, at man må spise retter med for eksempel hakket oksekød mange dage i træk. Det er lidt kedeligt. At spise noget forskelligt hver anden dag kan oppe ens hverdagslivskvalitet markant.

En af de ting, der gør, at vi spiser meget varieret, er, at jeg rent faktisk får frosset kød og færdig mad (rester), der er til overs.

Frosne rester = hjemmelavede færdigretter

Hvad angår frysning af rester, så lyder det så uendeligt kedeligt, når man lige læser det. Men det er bestemt ikke kedeligt at kunne tage en frysepose med hjemmelavede kødboller ud af fryseren til sin hjemmelavede tomatsuppe. Lasagne er også en skønt fryseegnet ret. Det tager tid at lave lasagne, og derfor er det lækkert at kunne servere det efter en opvarmning i ovnen eller mikrobølgeovnen.

Da jeg arbejdede i et større shippingkonglomerat, havde jeg ofte ikke mulighed for at komme hjem tidligt nok til at kunne nå at lave varm mad. Derfor var det en stor hjælp til mig selv, at jeg kunne tage veltillavede, hjemmelavede færdigretter ud af fryseren og servere for mig og min søn, inden han skulle puttes og i seng. Det er centralt i vores hjem, at man spiser varm, hjemmelavet mad hver aften. Men nogle gange har det altså været i fryseren inden.

Frysning af fersk kød

På dage, hvor det regner, man er træt eller bare ikke orker at face verden som den nu materialiserer sig i køen i en dagligvarebutik, er det virkelig en lettelse bare kunne åbne fryseren og tage noget kød ud, som man har frosset i mindre portioner, så de passer i mængden til en person.

Det gode ved portionsfrysning af fersk kød er også, at det langt hurtigere tør op, når der er tale om mindre portioner. Det vil sige, man ikke behøver tænke særligt langt frem og for eksempel tage kød ud af fryseren om morgenen, inden man tager hjemmefra. Hvis man er flere, der skal bespises, så – tadaaah – tager man bare flere portioner ud.

Skriv på frostposen, hvad der er i
For mig er kunsten at få skrevet på poserne, hvad der er i. Jeg kan selvfølgelig godt kende forskel på hakket oksekød og hakket kalv og flæsk, når jeg lægger det ind i fryseren. Men det kan jeg altså ikke altid, når først varen er frossen og jeg i mellemtiden har tænkt på og lavet en masse andre ting. Derfor: Husk at skrive på, hvad der er i fryseposen.

Klip overskydende plastik af frostposen
Noget andet, der også nemmer overblikket over, hvad man har i fryseren, er at klippe den overskydende plastik af fryseposen. Den tut, der kommer efter knuden, den skal fjernes. Dermed optager tingene også mindre plads i fryseren.

Bank kødet fladt, inden du fryser det
Når du fryser madvarer ned, kan du med held banke hakkekød fladt. Det gør det nemmere at stable i fryseren. Men endnu vigtigere, så gør det det også hurtigere at tø op, når det skal bruges.

Skriv dato for indfrysning på posen
Når der er gået nogle dage, kan man ikke huske, hvor længe de forskellige ting har ligget i fryseren. Derfor skal man selvfølgelig skrive dato for nedfrysning på posen.

Vigtigst er dog, at man sørger for at få brugt de ting, man har i sin fryser. Det kan man gøre ved at træffe en beslutning om, man ikke køber nyt af en bestemt type kød, før man er færdig med alt det af samme type, man har i fryseren.