Lemon curd – citron “nutella” til din toast og toppings

Lemon curd er ikke en stor ting i det danske køkken. Og det er faktisk lidt synd. For vi kan i dén grad godt bruge nogle C-vitaminer og citrongult i de kølige og grå vintermåneder.

Lemon curd er en slags citron “nutella”, altså et sødt smørepålæg, der passer perfekt til toast og nyristede boller.

Det kan også bruges til at vende sammen med smørcreme eller flødeskum til kager eller desserter. Mums, ganske enkelt!

Lemon curd er efter min mening nemmere at lave, end det er at lave marmelade. Det eneste, man skal passe virkelig meget på, er ikke at varme lemon curd-massen for meget op under tilberedningen. Man skal også have lidt tålmodighed (og knofedt), for det skal virkelig piskes længe og uden pauser. Men det er besværet værd.

Ligesom flere af de andre opskrifter her på sitet, er der utallige måder at lave den her opskrift på. Men her er mit bud. Jeg deler det med dig, fordi det virker for mig.

Ingredienser:

125 gram smør (jeg bruger almindelig Lurpak)
2 deciliter friskpresset citronsaft
2 strøgne spiseskefulde fintrevet skal fra økologisk citron (VIGTIGT – brug KUN det gule fra skallen. Hvis du får noget af det hvide fra skallen med, bliver den færdige lemon curd bitter)
325 gram sukker
4 store æg
Atamon (til at desinficere marmeladeglassene)

Redskaber du skal bruge:

En gryde med vand til vandbad
En skål, der er stor nok til, du kan piske lemoncurd-massen i over vandbad
Et piskeris
En si
2 – 3 marmeladeglas til at hælde lemoncurd’en i

En citronpresser
Et decilitermål
Et te-krus / en skål
En gaffel til at piske æggene lidt sammen
En skål til at si lemon curden over i

Fremgangsmåde:

Start med at få revet citronskallen. Du skal bruge det fineste rivejern, du har – det giver mest smag. Pas på, at du IKKE får noget af det hvide af skallen med.

Put citronskallen op i skålen.

Pres citronerne til du har 2 deciliter saft. Hæld det op i skålen til citronskallen.

Mål 325 gram sukker af og hæld det op i skålen.

Mål 125 gram smør af og hæld det op i skålen.

Lav et vandbad: Hæld vand i gryden, så det dækker bunden og lidt til.
Sæt skålen over gryden. Skålen må ikke ramme vandet – i et vandbad er det dampen fra vandet, der tilbereder massen i skålen.
Tænd blusset på 5.

Slå æggene ud i et tekrus eller en skål og pisk dem godt sammen.

Sæt dine marmeladeglas frem og “skyl” dem med Atamon.

Imens du har slået æggene ud og renset marmeladeglassene med Atamon, er smørret i skålen formentlig så småt begyndt at smelte over vandbadet. Pas godt på, indholdet i skålen ikke bliver for varmt. Det må IKKE koge! Og bunden af skålen må IKKE ramme vandoverfladen nede i gryden. Husk, at man med et vandbad dybest set tilbereder ved hjælp af damp.

Rør lidt i skålen så sukkeret bliver opløst. Når smørret er næsten smeltet, hælder du æggene i skålen og begynder at piske.

Pisk hele tiden og sørg for, du får pisket på skålens sider også.

Efter cirka 8 – 10 minutter begynder massen i skålen at blive tykkere. Pisk videre indtil du fornemmer, at massen ikke tykner yderligere. Det kan tage op til 15 minutter. Hvis du er i tvivl, kan du dyppe en teske i massen. Hvis massen ikke løber ned af teskeen, er den klar.

Si massen over i en skål med hældetud. På den måde får du citronskallen fra og sikrer, der ikke er små ægge-urenheder i den færdige lemon curd.

Hæld med det samme lemon curd-massen i marmeladeglassene. Sæt låg på glassene.

Når massen køler af, vil den være smørbar ligesom nutella.

Voilá! Færdig.

Opbevar din lemon curd i køleskabet (der er jo både smør og æg i).

Her er et billede af min færdige lemon curd, efter den har været i køleskabet. Som du kan se, “står” den stadig, selvom jeg har taget af lemon curden:


Lemon curd er et smørepålæg og i familie med marmelade. Det smager også godt blandet op med flødeskum og puttet på kager. Det kan røres i smørcreme og bruges som topping, f.eks. til muffins med birkes.