Kødsovs – ganske enkelt

Der er næsten lige så mange måder at lave kødsovs på, som der er familieformer i Danmark. Faktisk flere, for ifølge Danmarks Statistik er der 37 familietyper, og selvom mange mener, at netop de ligger inde med den autoritative opskrift på kødsovs, så er der nok mere en 37 forskellige måder at lave den på.

Jeg elsker mad. Men jeg elsker også statistisk. Kigger man nærmere på Danmarks Statistiks opgørelse over familietyper, kan man også se, at hver syvende 30-49-årige bor alene. Det siger mig flere ting. For det første, at det er meget almindeligt at have en husstand på en til halvanden. Men det siger mig også, at der er et stort uudnyttet marked både i form af afsætning af livsstilremedier og kommunikation til folk, der bor alene al eller det meste af tiden ( og dermed – vupti – kogepunktet.dk). Jeg finder det interessant, da mennesker i målgruppen 30-49 må antages at være færdiguddannede og dermed købestærke (og dette tænker jeg jo uden at sælge noget her på Kogepunktet. Endnu. Muahahahaha).

Altså, hvis man et dystert øjeblik sidder og føler sig lidt lost og tænker, at alle andre i Danmark løber i skøn tosomhed hånd i hånd ned i den lokale dagligvarebutik, så kan man finde opmuntring i Danmarks Statistiks publikationer. Eller noget. Man kan også bare lave sig en god, gedigen portion kødsovs og nyde sin tilværelse uden at gruble over ting ovre i andre menneskers liv.

Den her kødsovs er meget fryseegnet, så det, man ikke får spist, kan portionsfryses, så man kan tø det op en dag, man kommer træt hjem og ikke orker eller kan nå at lave mad. Desuden er den god både til en friskkogt pasta såvel som kødsovs i lasagne. Man kan halvere tilberedelsestiden på lasagne ved at bruge sin egen gode frosne kødsovs fra fryseren.

Da kødet skal tørsteges, kan man godt tillade sig at bruge noget lidt mere fedtholdigt kød. Så længe man behersker sit indtag af pasta, er det en ret sund ret, da der er en del fibre i denne kødsovs. Spis ikke for store portioner af gangen, for den her udgave mætter mere end man måske lige forventer.

Det her skal du bruge:

500 gram hakket oksekød 14-18% fedt
100 gram gulrod i små tern
100 gram knoldselleri i små tern
80 gram hakket løg (et mellemstort løg)
10 gram hvidløg
0,5 teskefuld hvidløgspulver (kan udelades)
3 laurbærblade
1 lille dåse tomatpure (koncentrat)
1 dåse flåede tomater
En stor knivspids cayennepeber
0,5 – 1 teskefuld salt
0,5 teskefuld peber
En teskefuld olie/fedtstof til stegning
Oregano

Sådan gør du:

Hak løg, gulerødder, knoldselleri og hvidløg. Varm en gryde op – put fedtstoffet i, når gryden er varm. Steg løgene gennemsigtige og gerne lidt lysebrune. Tilsæt gulerødder og knoldselleri (og evt. hvidløgspulver) og lad stege cirka 5 minutter.

Hæld grøntsagerne over på en tallerken. Put kødet i gryden og brun det til det er helt smuldret. Tilsæt hakket hvidløg til kødet og rør rundt et minut. Hæld kødet over på tallerkenen med grøntsagerne.

Put tomatpureen i gryden og rør det godt igennem ved høj temperatur. På den måde får du bitterheden ud af tomatkoncentratet. Tilsæt de flåede tomater og rør grundigt rundt. Put alting (også peber og cayennepeber) op i gryden med tomat, rør grundigt rundt og lad simre under låg i 20 – 50 minutter afhængig af, hvor lang tid du har. Hvis du synes sovsen er for tyk, kan du tilføje en halv deciliter vand ad gangen, men pas på med det, da det kan gøre kødsovsen tynd i smagen også.

Serveres med pasta – og eventuelt knasende sprød icebergsalat. Drys med rigelig tørret oregano inden servering.

Her er der et billede af de ting, du skal bruge:


Udgivet

i

,

af